Total Pageviews

Friday, 17 October 2014

Bad dream.

Well hello gais,

         Actually iols tgh tak berapa nak sihat. Tp iols gigihkan juga diri untuk buat satu entry. Apa yg iols nak cerita tonight is about what happen to me yesterday. Moga moga dapat jadikan pengajaran or bak kata petitih 'Beringat Sebelum Kena'. Ambikk kau kosa kata tinggi siap~

         So, kalau uols nak tahu, actually iols baru je accident semalam. Hm seumur hidup iols ini pengalaman paling teruk iols rasa. Harap harap lepas ni tanak dah jadi lagi. Nauzubillahminzalik~
Cerita bermula begini:
       
          Pagi tu as usual, iols nak pegi ke tempat keje. Masa otw nak pegi tu iols sempat main speed speed dgn kereta sebelah iols ni. Kunun iols nak tunjuk yg perempuan tak lemah bwk kete. Hewhew. Tp iols rasa takde lah laju pun iols bawak. Around 80-100 km/j jugak. Tp nak buat mcm mana kan kalau dah nasib, waktu tu iols lalu tempat yang biase iols lalu waktu pegi dan balik kerja. Then, suddenly iols taktahu apa ke bongok nya iols ni kusyuk sgt tengok cermin sisi nak pandang ke belakang, tak sedar kat depan tu ada jalan berselekoh. Waktu iols nk pandang depan balik, baru iols tersedar kereta dah senget. Iols punya lah cuak, nak mengelak drpd langgar divider tepi tu, iols sendiri tak pasti yang iols tekan tu adalah minyak or brek ? For sure iols sedar yg kereta iols dah pun langgar divider tu. Then, iols pun pegi pulas stereng semahu hati. Btw, kereta yang iols bawak ni mmg stereng dia lembut sgt, so secara tak lansung bila pulas sikit pun dah efek, uols bayangkan mcm mana iols pusing sekuat hati masa tu ? MasyaAllah, Tuhan je yang tahu mcm mana perasaan iols waktu tu bila iols dah pusing stereng, terus iols redah divider yang dekat tengah tengah memisahkan jalan iols with the opposite lane. Laju gila kereta tu dok langgar sana sini macam  zig zag, langgar itu langgar ini. Kemudian patah balik ke jalan yang asal. Signboard pun iols langgar jugak sampai condong. Bunyi macam over sangat kan ? Tp itulah sebenarnya yang jadi, but no one know how actually it feels :( And I'm speechless and tak sedar if iols menjerit atau redha ngn takdir masa tu. Nak mengucap tak sempat masa tu, yg iols pikir, abeslah aku mati tersepit nanti. Astagfirullahazim. But seriously, mmg waktu tu iols terus terpikir benda tu. Jadikan cerita, Tuhan nk tolong, suddenly iols terus terpikir nak tekan brek memandang iols rase kereta tu macam takde tanda tanda nak berhenti. Sekuat hati iols tekan brek sampai berbunyi 'Prettt2~' lebih kurang cmtu lah. Nasib mmg baik sebab kalau sikit masa iols tak tekan brek, mmg iols dah langgar bas yang tengah parking kat tepi jalan tu. Bila berhenti je kereta iols terus tarik gear ke P, tarik handbrake and matikan enjin sebab takut meletup memandang iols dah bau semacam minyak kat kereta tu. Dalam iols menangis, meraung dan melalak, cepat cepat iols amek handphone dlm beg, orang pertama iols teringat adalah Mak. Iols nak dail nombor Mak but iols pikir balik mak mst jarang pegang handphone. Lastly iols terus kol ayah. First benda yang iols terpikir after kereta tu dah berhenti adalah 'Ya Allah, kereta aku', bukan diri iols yang iols risaukan. But then after dah kol ayah bgtahu, datang beberapa org lelaki tanya iols okay ke tak apa semua, then diorang ramairamai tolong alihkan kereta sbb kereta tu berhenti betul betul tengah jalan menghalang laluan org. Gear kereta tu dah tak berfungsi sebab enjin dah lost. Bersyukur sgt sebab ramai yg dtg tolong. Ada sorang abg tu sanggup buat u-turn utk tanya iols okay tak, dah buat report apa semua. Waktu tu hanya airmata je yang boleh jawap semua persoalan. Then after beberapa minit ayah sampai. And appreciate sangat sangat sebab opismate iaitu Kakyus and abg Hafiz pun sanggup datang jenguk. Tu lah kisah yang iols paling tak dapat lupakan. Alhamdulillah, takde luka kat mana mana cuma satu bdn sakit sgt mungkin sebab terhentak kuat. Spek yang iols pakai pun dah tercampak ntah ke mana mana :( orang ramai yang dtg semua mcm impress bila tengok iols takde apa apa. Sbb diorang ckp accident tu agak teruk, tapi iols bernasib baik sebab waktu mcm tu selalunya banyak kereta yg lalu lalang. Tp waktu iols accident tu, takde satu kereta pun yang lalu. Allah ! Kalau tak, tak memasal iols langgar org yang tak bersalah. So gais, lepas ni korang kalau drive tu, jangan lah berkhayal, pandang sana sini, fokus je pada pemanduan kalau tanak jadi cm iols. Buat masa ni masih trauma lagi nak bawak kereta. But for sure, my mum terus speechless bila sampai kat tempat kejadian bila tengok keadaan kereta dia yang pecah cermin, minyak hitam, enjin semua habis suda. Tp mak kata takpe lah yang penting iols selamat.

Begitulah flashback saya.

4 comments:

  1. Nad, so sad baca your story..
    Tak sangka teruk accident tu.. Nad memang bernasib baik sebab kawasan tu selalu kereta laju sebab jalan cantik, dan luas so kenderaan memang laju..

    Anyway, take care..

    ReplyDelete
  2. Naddd :( speechless ! kenape tak hati-hati ?! Terkejut Shera dengar bile diaorang kata Nad accident..Patut la takde pagi tu.. Semoga cepat sembuh Nad.. Jangan trauma lama-lama. I miss youuu :*

    ReplyDelete
  3. @blog owner : thank you akk ! In sha Allah lepas ni akan lebih hati hati. Cuma take time utk heals balik, trauma sgt bila teringat :(((

    ReplyDelete
  4. @Syahiera razali : shirot ! Thanks for concern. Hee sory yaa tak sempat nak bgtahu shira. Mmg gelaba apa sume tyme tu, air mata je yg menemani daku. Hewhewhew

    ReplyDelete