Total Pageviews

Thursday, 9 October 2014

Oh my Internship...

       So hai cuols. Ada baik kah harini ? Actually rasa terlalu malas nak mengarang entry blog. Tapi disebabkan kiri kanan depan belakang iols kat opis rajin membuat blog, iols pun rasa terpanggil and bersemangat nak buat. Rasa mcm tgh ada competition pulak. Hewhew. Opis ? Tak payah pelik lah hokengg. Ni yang iols nak cerita ni. Alkisah..Toyyibbb~

      So tonight I'm goin' to story about my internship. Seriously babe, internship selama 6 bulan aku rasakan sgt menyeksakan and terlalu lama. Tapi nak buat mcm mana, terpaksa redha je takde pilihan dah. So, iols berinternship or kata lain nya mula start praktikal dekat SAINS(Syarikat Air Negeri Sembilan). Pada asalnya, my dad yang tolong masukkan ni, sebab iols sedih tersangat sedih permohonan iols untuk company lain semua ditolak. Susah nya mau cari kerja kan ? Actually to be honest, iols tak suka keje dgn family in the same place or company, sebab mulut org kan ? Nanti iols buat salah or apa ke takut sgt dingadu nya dekat my dad. Tp sebabkan tiada pilihan lain, so iols pegi jugak. At first, everything seems to be not so okay, cuz rasa awkward gila nak mulakan pengalaman sebagai staf. But then, I'm so happy sebab first impression yang kakak2 dan abg2 staff department bagi sgt friendly and selesa.  Mula mula tu rasa mcm tanak je teruskan sebab dah rasa mcm mana tak best nya bkerja, but I try to adapt with this situation and wake up from my dreaming. Alhamdulillah, slow slow iols belajar. Iols banyak belajar and agak rapat dengan sorang kakak department yang comey lotey *sila kembang skg*. Hihi. Kakyus nama dia. Kakak ni tersangat lah baik, and dengan dia aku rasa senang sgt nak berkongsi cerita and pengalaman. Banyak sgt belajar benda baru dgn dia sbb dia kalau ajar, satu persatu bagi paham. *okay get ready utk belanja kte ye kakyus sbb dah puji ni*. Hakhakhak. Oh ya, tak lupa juga abg Zaedd, sorang lagi staf yang aku terbiasa antara staf yang lain. Dgn abg ni pun senang ajak borak and kongsi cerita. Tp kadang kadang dia ni ada sifat pelupa and nakai nakai sikit. Haha. Takbole bla. Kalau dua org ni takde, I was likeeee ' aku nak buat apa harini?' Gittewwww.

       Apa je yang iols buat sepanjang duduk sana ? Macam macam sampai tak tercakap. haha. Tp mostly mcm banyak kerja teknikal like betulkan connection org, tengokkan masalah printer and all. Sbnrnya mula mula rasa mcm tak reti nak buat, tapi bila amek as positive sight, dari situ boleh kenal akak and abg2 staf yg lain yg ada di antara nya sgt suka mengusik. They are all fun. But certain ada juga yg mcm sombong, mungkin sbb iols cuma lah praktical student. Na na na na *kipas kipas tangan*. Kt sini jugak iols kenal Shira, dia ni sekepala jugak, bila bosan bosan dtg tmpt dia, story story then lupa nak balik tmpt. Haha. Yg seronok nya, dia ni rajin and kreatif, suka pulak tgok dia menghias brg2 dia, end up aku pun turut terjebak ! And also amal, baru nak rapat ngn dia tak sampai sebulan dia dah habis internship. Sobsss.

       So begitu lah kisah nya iols intern kat sana, boleh tahan seronok sbb daripada zero terus jadi belajar sikit sikit. Even to be honest, rasa mcm diri ni tak bole diharap untuk buat keje, but I must try to show them that I can work ! Jyeahh. Oh ya, akak and abg praktikal dalam department iols yg lain adalah Kakzila which is my supervisor and abg Hafiz. Diorang pun okay, semua baik hati dan ramah. Bos iols Encik Azly lagi lah tersangat baik, dan hensem. Eh ops ! Haha. Sekian, oke bai.

No comments:

Post a Comment