Total Pageviews

Monday, 18 July 2016

Syukur Selalu

Assalamualaikum..

Masih lagi dalam mood raya. Syukran kepada Allah atas nikmat yang diberikan. Syawal tahun ini memberi satu makna yg besar buat diriku. Akan ku abadikan segala cerita di sini supaya kelak boleh ku kenang kembali. Huhu. Bismillah....
Tak ku sangka tak ku duga. Hari Sabtu yang lalu apa yg dijanjikan telah pun ditunaikan. Dua hari sebelum hari kejadian sudah ku rasa debarannya. Tidur tak lena, celik pun tak keruan saat si dia bercadang utk bertemu ahli keluargaku. Sebelum sltiba waktu tu, ada lah beberapa planning yg dibuat, hampir2 saja nak batalkan apa yg kami rancang. Alhamdulillah, Tuhan tahu niat baik kami, dan dtg lah beliau seperti dijanjikan pada malam tersebut. Aku nervous bukan takut dgn respons yang parents aku akn berikan. Tp nervous kerana jarang berbual dgn lelaki itu, apatah lagi utk biasakan diri. Tapi, terpaksa juga ketepikan dulu semua tu, kalau tak bila lagi kan.
Masa mula2 dia dtg, dah rasa cm nk menyorok kat dapur. Dia leka berborak dgn ayah kat depan. Tp terpaksa aku putuskan perbualan tu dan jemput dia menjamah mknan yg hampir sejuk gara2 dia sesat dan lambat sampai. Haha. Alhamdulillah syukur dan syukur sebab respon ayah sgt positif, sampai aku rasa mcm ayah dah kenal lama dgn dia. Dia yg aku tengok pd mulanya pemalu pun rupanya boleh tahan peramah. Tak kena timing, ada game bola pula. Sudahnya dia ngam dgn ayah aku, sama sama tgok bola, while im sitting beside him like 'krikk krikkk'. Lulzzzz. Dah lama lepas tu, dia minta izin nak balik. Sebelum balik, dgn sopan dan teraturnya dia minta izin dgn ayah utk bawa kluarganya dtg bila ada msa yg sesuai. Aduhhh, segannya aku. Tak sangka dia sebegitu nekad dan serious. Tp aku syukur sebab mak dan ayah dapat kenal dia, dan senang dgn kehadiran dia. Tapi sampai skg aku rasa mcm mimpi. Lelaki yg aku penah deeply in love with (wlaupun dia tak pernah tahu) akhirnya offer diri utk jumpa mak ayah. Adakah ini dinamakan jodoh? First step accomplished ! So second step would be???

Sekian.

Thursday, 7 July 2016

S.H.R.M.Z.B

Hi alls ! Rasa belum terlambat lagi kot untuk wish Selamat Hari Raya Eidul Fitri untuk semua. Dah raya ke-3 baru berpeluang wish. Hehe. So, raya pertama this year just like the previous years. Cuma tahun ni agak meriah sikit sebab yg dah kahwin semua secara kebetulan semua turn belah sini. Diulang, yang dah kahwin. And Alhamdulillah, my family pun complete this year. Rutin raya iols? So, setiap tahun wake up in the morning, iols akan mandi sunat Hari Raya terlebih dahulu. Then siap siap utk pegi semayang raya kat masjid yg dekat ngn rumah. After balik raya, baru dapat menjamah ketupat rendang kuih bahulu, juadah enak warisan melayu. *eleh uols ni nyanyi pula*. Hehehe. After dah gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati baru lah siap2 pakai baju raya. Tema kaler this year? Tema rojak. Haha. Tahun ni tak sedondon dah, tp baru tahun family iols semua warna dekat2. Iols je yg jauh betul lari kaler merah. Lulzz. Then bersalaman sesama keluarga. Aktiviti wajib tak ketinggalan (ambil gambar). Huhu. Lepas tu, kami akan berangkat balik ke kg belah ayah kt Bt 8, Labu. Kat sana baru bertambah meriah bila ambil gambar reramai then menjamu selera. Makan lagi dan lagi. Dah berkumpul semua baru lah start jalan raya. Tak pegi jauh pun, jalan kaki ramai2 pegi rumah jiran-jiran kampung. Then, sebelah ptg nya sedara belah mak pula akan dtg beraya. Sesambil tu pegi beraya kampung mak. Like before this, raya pertama sempat ziarah kubur arwah wan dan atok. Dah petang baru sempat nk krohh krohhhh. Tp pecah rekod, tahun ni iols tak tidur k. Sampai malam beraya, exausted betul badan. Tp this year ada sikit yg iols rasa sgt kelainan nya, bila most of the cazen yg iols rapat semua dah kahwin. So diorang dtg semua ngn pasangan, iols je terkontang kanting sorang. Sobssss. Lagi terasa lebih bila photoshoot raya pun terpaksa dikorbankan sbb semua dah berkeluarga. Hopefully, insya Allah my HIF said tahun depan beraya berdua pula. Hehehehe. apepun, kte hanya merancang, Tuhan yg tentukan. So, mcm mana pula dgn raya uols ?