Total Pageviews

Friday, 17 October 2014

Bad dream.

Well hello gais,

         Actually iols tgh tak berapa nak sihat. Tp iols gigihkan juga diri untuk buat satu entry. Apa yg iols nak cerita tonight is about what happen to me yesterday. Moga moga dapat jadikan pengajaran or bak kata petitih 'Beringat Sebelum Kena'. Ambikk kau kosa kata tinggi siap~

         So, kalau uols nak tahu, actually iols baru je accident semalam. Hm seumur hidup iols ini pengalaman paling teruk iols rasa. Harap harap lepas ni tanak dah jadi lagi. Nauzubillahminzalik~
Cerita bermula begini:
       
          Pagi tu as usual, iols nak pegi ke tempat keje. Masa otw nak pegi tu iols sempat main speed speed dgn kereta sebelah iols ni. Kunun iols nak tunjuk yg perempuan tak lemah bwk kete. Hewhew. Tp iols rasa takde lah laju pun iols bawak. Around 80-100 km/j jugak. Tp nak buat mcm mana kan kalau dah nasib, waktu tu iols lalu tempat yang biase iols lalu waktu pegi dan balik kerja. Then, suddenly iols taktahu apa ke bongok nya iols ni kusyuk sgt tengok cermin sisi nak pandang ke belakang, tak sedar kat depan tu ada jalan berselekoh. Waktu iols nk pandang depan balik, baru iols tersedar kereta dah senget. Iols punya lah cuak, nak mengelak drpd langgar divider tepi tu, iols sendiri tak pasti yang iols tekan tu adalah minyak or brek ? For sure iols sedar yg kereta iols dah pun langgar divider tu. Then, iols pun pegi pulas stereng semahu hati. Btw, kereta yang iols bawak ni mmg stereng dia lembut sgt, so secara tak lansung bila pulas sikit pun dah efek, uols bayangkan mcm mana iols pusing sekuat hati masa tu ? MasyaAllah, Tuhan je yang tahu mcm mana perasaan iols waktu tu bila iols dah pusing stereng, terus iols redah divider yang dekat tengah tengah memisahkan jalan iols with the opposite lane. Laju gila kereta tu dok langgar sana sini macam  zig zag, langgar itu langgar ini. Kemudian patah balik ke jalan yang asal. Signboard pun iols langgar jugak sampai condong. Bunyi macam over sangat kan ? Tp itulah sebenarnya yang jadi, but no one know how actually it feels :( And I'm speechless and tak sedar if iols menjerit atau redha ngn takdir masa tu. Nak mengucap tak sempat masa tu, yg iols pikir, abeslah aku mati tersepit nanti. Astagfirullahazim. But seriously, mmg waktu tu iols terus terpikir benda tu. Jadikan cerita, Tuhan nk tolong, suddenly iols terus terpikir nak tekan brek memandang iols rase kereta tu macam takde tanda tanda nak berhenti. Sekuat hati iols tekan brek sampai berbunyi 'Prettt2~' lebih kurang cmtu lah. Nasib mmg baik sebab kalau sikit masa iols tak tekan brek, mmg iols dah langgar bas yang tengah parking kat tepi jalan tu. Bila berhenti je kereta iols terus tarik gear ke P, tarik handbrake and matikan enjin sebab takut meletup memandang iols dah bau semacam minyak kat kereta tu. Dalam iols menangis, meraung dan melalak, cepat cepat iols amek handphone dlm beg, orang pertama iols teringat adalah Mak. Iols nak dail nombor Mak but iols pikir balik mak mst jarang pegang handphone. Lastly iols terus kol ayah. First benda yang iols terpikir after kereta tu dah berhenti adalah 'Ya Allah, kereta aku', bukan diri iols yang iols risaukan. But then after dah kol ayah bgtahu, datang beberapa org lelaki tanya iols okay ke tak apa semua, then diorang ramairamai tolong alihkan kereta sbb kereta tu berhenti betul betul tengah jalan menghalang laluan org. Gear kereta tu dah tak berfungsi sebab enjin dah lost. Bersyukur sgt sebab ramai yg dtg tolong. Ada sorang abg tu sanggup buat u-turn utk tanya iols okay tak, dah buat report apa semua. Waktu tu hanya airmata je yang boleh jawap semua persoalan. Then after beberapa minit ayah sampai. And appreciate sangat sangat sebab opismate iaitu Kakyus and abg Hafiz pun sanggup datang jenguk. Tu lah kisah yang iols paling tak dapat lupakan. Alhamdulillah, takde luka kat mana mana cuma satu bdn sakit sgt mungkin sebab terhentak kuat. Spek yang iols pakai pun dah tercampak ntah ke mana mana :( orang ramai yang dtg semua mcm impress bila tengok iols takde apa apa. Sbb diorang ckp accident tu agak teruk, tapi iols bernasib baik sebab waktu mcm tu selalunya banyak kereta yg lalu lalang. Tp waktu iols accident tu, takde satu kereta pun yang lalu. Allah ! Kalau tak, tak memasal iols langgar org yang tak bersalah. So gais, lepas ni korang kalau drive tu, jangan lah berkhayal, pandang sana sini, fokus je pada pemanduan kalau tanak jadi cm iols. Buat masa ni masih trauma lagi nak bawak kereta. But for sure, my mum terus speechless bila sampai kat tempat kejadian bila tengok keadaan kereta dia yang pecah cermin, minyak hitam, enjin semua habis suda. Tp mak kata takpe lah yang penting iols selamat.

Begitulah flashback saya.

Thursday, 9 October 2014

Oh my Internship...

       So hai cuols. Ada baik kah harini ? Actually rasa terlalu malas nak mengarang entry blog. Tapi disebabkan kiri kanan depan belakang iols kat opis rajin membuat blog, iols pun rasa terpanggil and bersemangat nak buat. Rasa mcm tgh ada competition pulak. Hewhew. Opis ? Tak payah pelik lah hokengg. Ni yang iols nak cerita ni. Alkisah..Toyyibbb~

      So tonight I'm goin' to story about my internship. Seriously babe, internship selama 6 bulan aku rasakan sgt menyeksakan and terlalu lama. Tapi nak buat mcm mana, terpaksa redha je takde pilihan dah. So, iols berinternship or kata lain nya mula start praktikal dekat SAINS(Syarikat Air Negeri Sembilan). Pada asalnya, my dad yang tolong masukkan ni, sebab iols sedih tersangat sedih permohonan iols untuk company lain semua ditolak. Susah nya mau cari kerja kan ? Actually to be honest, iols tak suka keje dgn family in the same place or company, sebab mulut org kan ? Nanti iols buat salah or apa ke takut sgt dingadu nya dekat my dad. Tp sebabkan tiada pilihan lain, so iols pegi jugak. At first, everything seems to be not so okay, cuz rasa awkward gila nak mulakan pengalaman sebagai staf. But then, I'm so happy sebab first impression yang kakak2 dan abg2 staff department bagi sgt friendly and selesa.  Mula mula tu rasa mcm tanak je teruskan sebab dah rasa mcm mana tak best nya bkerja, but I try to adapt with this situation and wake up from my dreaming. Alhamdulillah, slow slow iols belajar. Iols banyak belajar and agak rapat dengan sorang kakak department yang comey lotey *sila kembang skg*. Hihi. Kakyus nama dia. Kakak ni tersangat lah baik, and dengan dia aku rasa senang sgt nak berkongsi cerita and pengalaman. Banyak sgt belajar benda baru dgn dia sbb dia kalau ajar, satu persatu bagi paham. *okay get ready utk belanja kte ye kakyus sbb dah puji ni*. Hakhakhak. Oh ya, tak lupa juga abg Zaedd, sorang lagi staf yang aku terbiasa antara staf yang lain. Dgn abg ni pun senang ajak borak and kongsi cerita. Tp kadang kadang dia ni ada sifat pelupa and nakai nakai sikit. Haha. Takbole bla. Kalau dua org ni takde, I was likeeee ' aku nak buat apa harini?' Gittewwww.

       Apa je yang iols buat sepanjang duduk sana ? Macam macam sampai tak tercakap. haha. Tp mostly mcm banyak kerja teknikal like betulkan connection org, tengokkan masalah printer and all. Sbnrnya mula mula rasa mcm tak reti nak buat, tapi bila amek as positive sight, dari situ boleh kenal akak and abg2 staf yg lain yg ada di antara nya sgt suka mengusik. They are all fun. But certain ada juga yg mcm sombong, mungkin sbb iols cuma lah praktical student. Na na na na *kipas kipas tangan*. Kt sini jugak iols kenal Shira, dia ni sekepala jugak, bila bosan bosan dtg tmpt dia, story story then lupa nak balik tmpt. Haha. Yg seronok nya, dia ni rajin and kreatif, suka pulak tgok dia menghias brg2 dia, end up aku pun turut terjebak ! And also amal, baru nak rapat ngn dia tak sampai sebulan dia dah habis internship. Sobsss.

       So begitu lah kisah nya iols intern kat sana, boleh tahan seronok sbb daripada zero terus jadi belajar sikit sikit. Even to be honest, rasa mcm diri ni tak bole diharap untuk buat keje, but I must try to show them that I can work ! Jyeahh. Oh ya, akak and abg praktikal dalam department iols yg lain adalah Kakzila which is my supervisor and abg Hafiz. Diorang pun okay, semua baik hati dan ramah. Bos iols Encik Azly lagi lah tersangat baik, dan hensem. Eh ops ! Haha. Sekian, oke bai.