Total Pageviews

Tuesday, 12 April 2016

3D2N in Langkawi Island..

Assalamualaikum uols..

Thanks for reading my entry. Harini terasa rajin nak mengarang blog setelah beberapa mood bercuti. Umm, so iols nak cerita sikit pengalaman iols bercuti. Since iols ni dah lama sgt dah tak bervacation, maka bila tiba harinya ofcourse iols lah yg paling excited okayy ! Kenapa Langkawi? Well, actually this is my family favourite place kalau tiap kali nak bercuti. Kdg2 iols pun tak faham kenapa, tp mgkin mak lah paling gembira sbb boleh shopping sakan pinggan mangkuk. Pheww !

So, hari Jumaat haritu (080416) jam 9 malam weols bertolak ke sana. Shiok gila perjalanan malam, takde lah rasa panas sgt. Weols bertolak malam sbb nak sampai jeti subuh2 hening. Jadikam cerita, seperti dijangka dlm pukul 7 mcm tu iols sampai sana, feri pukul 8.15 baru ada. Disebabkan haritu hari sabtu, ramai dia nauzubillah. Bersesak2 tobat mak nokss ! So sampai2 sana ingat boleh lah mandi2, segarkan badan. Tp boleh check-in pukul 3 ptg baru dpt masuk hotel. Hampa ! So dgn muka tak mandi, bdn tak pasti lah bau ke tak(heheheh), tour guide tu bwk iols pegi breakfast dulu, kmudian pegi ke Kilim Geopark Langkawi. Bg yg tak pernah ke sini sbelum ni, tmpt ni adalah sebuah pulau yg kita boleh pergi naik bot utk mnikmati keindahan alam dan aktiviti seperti melawat tmpt ternakan kolam ikan, tengok org bg makan kt burung helang and masuk ke gua kelawar. Cuaca yg panas membuatkan iols rasa penat gila tak selesa baq hangg. So inilah dia sdikit gmbr yg sempat di capture:


Sorry annoying ckit gambar.. hehehe..so after dah selesai our visit yg pertama, next iols visit pula kilang gamat and gedung batik.. syg duit punya pasal, tak tahu nak beli apa kat sana. Hehe. Finally, dalam pukul 3 lebih, iols pun check in hotel. Iols menginap dkt myHotel, which is I think quite new juga hotel ni. Terletak dekat dgn pekan Kuah, strategik betul sbb ada uptown and pasar malam. Jalan kaki je nak ke sana. Bilik dia? Superb like ! Selain kemas dan bersih, selesa juga lah utk dua org je satu bilik.
Ini pemandangan masa mula2 masuk bilik.. hehe. Unfortunately terlupa nak capture gambar toilet dia. Toilet pn best juga air pancut dia lebar shiok sgt mandi.

Ini pula kolam hotel. Rugi pula rasa tak mandi. Tp nak mandi malas, leceh nak basah2, so mampu tengok jelah.

Then, day 2 dimulakan dgn bersarapan dkt ruang makan hotel.
Tak variety sgt sbb iols turun lambat :((

After breakfast, the first place yg iols visit adalah Makan Mahsuri. Tp tak masuk pun since dah dua tiga kali pergi. So bergambar jelah sefamily. Hehe. The second place ialah Cable Car Langkawi. Nasib iols agak baik masa tu sbb pagi lagi cuaca agak baik. Tak berapa panas, redup je. Tp feel amazing sikit sbb dah ada perubahan which is dah ada jambatan gantung dkt area2 situ. Tp kalau nak redah situ kena bayau lah 5 henggit uols, aduhh semua benda nak kne bayar.





Selepas tu, baru lah aktiviti shopping2 dekat HiG(Haji Ismail Group) dan Idaman Suri. Bab ni bagi mak2 memang win, kalau iols memang dah tak larat nak jalan dah, so iols tunggu jelah dalam kereta yg telah disewakan. Hehe. Malam pula, iols makan dekat Dataran Lang. Tp sedih, mgkin salah timing ktorg datang, sbb Dataran Lang skg under reconstruction, tak dapat nak masuk bergambar kat sana. I iz sad ! :( Takpe lah, ada rezki jumpa lagi noh nohhh.

So day 3, before balik tu iols singgah pula dekat Padang Besar utk continue shopping lagi. Tp cuaca yg panas berdoting(bak kata oghang negeri), membantutkan segala mood nak membeli. Lain mcm panas nya dekat sini. PD yg iols rasa panas overload tu, rupanya utara lagi panas. Langkawi lagi tak payah ckp, bahang laut uiyaiii. So I guess weols salah timing pegi bercuti. Last perhentian adalah Kedai Jeruk Pak Ali di Penang, dan sampai lah PD pukul 12 tengah malam. Apepun, satu pengalaman yg sgt2 menarik dan tercapai sudah keinginan iols utk pergi bercuti. Dan lupakan sebentar dunia alam pekerjaan dan dunia luar yg penuh pancaroba. Ceh ceh cehhh. Maka, bermula esok tugas seperti biasa, dan bersedia utk menyelesaikan masalah org. Goodnight people ! Thanks again for ur concern to read my entry. With love !