Total Pageviews

Sunday, 17 November 2013

It's not you. It's me.

I say the phrase. My heart snaps like a twig.
“What?” she asks, as if she doesn’t hear me correctly. As if she were an elderly lady whose hearing aid’s battery life is low as an iPhone’s. Or maybe she’s stalling. Giving me time to reconsider and say something different. But I repeat it.
It’s not you, it’s me.
I don’t deserve a woman as good as she. Though she concedes that we are all human and make mistakes, that doesn’t excuse the fact that I continue to fail her. I can’t give her what she needs.
Don’t get me wrong; I wanted this to work. But how many times do you have to fail to realize it’s not working out? You get three strikes in baseball and only so many write-ups at work. Why should this be any different? Why doesn’t she see I’m no good for her?
My friends and family call “foul” and blame her, claiming her expectations for me are unrealistic. To them she’s Procrustus, from that one Greek myth, slicing and dicing my members until I fit the mold she’s designed for me. But that simply isn’t true. Do they even hear what I’m saying? Take off your nepotistic blinders for one moment and see what I’ve done to her! I’m the one to blame here, not her.
No matter what she says, my mind’s made up. I’m touched by her faith in me, but it won’t make a difference. I loved how she believed in me. Always patient. Always in my corner. She was a grade school teacher.
If I were her, I would have broken up with me ages ago.
I’ve realized it’s not me she’s in love with, but the idea of me. She doesn’t see me for what I am but what I could be. She always got upset when I messed up but then forgave me soon afterward. It was cute.
I hated disappointing her but found myself doing it again. I could count on her forgiveness like I could expect the sunrise each morning. I guess I took that granted.
Our relationship has become an Adele track stuck on Repeat. Pick any of her songs and it fits. Except Someone Like You. That’s the point: I want her to find someone not like me.
I can’t give her what she wants. Perhaps if we lived in some alternate universe, like Earth-666, I’d be the man she needed me to be. But we don’t, and I am not.
I can’t give her what she needs. It’s not fair to her. I see the hurt in her eyes as I tell her this. She doesn’t deserve to hurt. Why does she even care? I’ve already dealt with this and moved on. Hopefully she will learn to do the same.
I hold her in my arms one last time. She’s as soft as a dove. I give her one last kiss. It feels like she’s going to suck my soul from my bones.
She pulls me close and looks expectantly as she touches my belt buckle.  I know what she wants. I consider breakup sex for a moment but decide against it. There’s no point. I would only hurt her more in the end.
I must also apologize to the next man she meets. Because of me, he’ll have to deal with her newly-developed insecurities and lack of faith in our species. I watered that dirt for years. I let it blossom. It’ll take him just as long to pluck them like weeds.
But, I smile after I kiss her on the forehead for the last time and walk away. Hopefully she doesn’t think I’m a jerk for that. I wish I could explain to her why I’m glad, but, in the moment, I can’t find the words.
I just know she’ll be fine. She’s beautiful, smart, and kind. A guy would be stupid not to swoop her up and carry her down the aisle. You don’t need a glass slipper to know she’s a keeper.
She’s gonna find the perfect guy. One who’s just as attractive, smart and kind. One who will laugh at her jokes, drop everything he’s doing to listen to her when she’s down, surprise her with flowers at random moments. That’s what she deserves. A man who will treat her right.
Lord knows, I’m not the one.
I pray to God there’s no such thing as a soulmate. Because if there is, then I just blew my one chance at true love.

Wednesday, 10 July 2013

Cikgu Zekeri

   Assalamualaikum. Lame plak tak buat entry. Okay entry kali niy khas dibuat untuk sorang cikgu yang paling aku ingat dlm hidup. Nama dia Cikgu Zekeri. Ntah kenapa aku tetibe plak teringat dia. Act cikgu niy mengajar aku dari darjah 4 sampai darjah 6. Apa yang istimewa nya cikgu niy ? Ntah lah. Yang aku bole ckp, dlm reramai cikgu, cikgu niy lah yg paling baik dgn aku. Memula aku sendiri pelik kenapa dia baik sgt dgn aku. Lg pulak masa tu aku darjah 4, aku ingt dia nk amek kesempatan kat aku. Hewhew. Nak2 pulak cikgu ni yang paling ensem kat skola waktu tu plus plus muda lagi. Tp ramai yg ckp cikgu niy garang gila. Tp bagi aku ? Tak garang lansung ! Haha. Still ingat lagi, waktu tu aku darjah 4, cikgu niy ajar aku Pendidikan Seni. Bygkan mase tu dia suruh kitorang semua buat lukisan guna krayon and lidi. Buat satu pemandangan laut. Budak2 lain semua buat sendiri, tapi cikgu tu boleh buatkan untuk aku pulakk. Haha. Mst ramai yg tak puas hati kan waktu tu ? Tp mase tu aku tak matang lg*cewahh mcm skg dah matang plak kan? So setiap kali cikgu tu bg layanan mcm tu, aku malu gila. And kalo jumpa dia mst aku menyorok. hahaha.
     Then, sampai lah naik darjah 6 dia ajar aku sains plak. Dia tnya sorang2, siapa tak dapat kena berdiri. Bila sampia giliran aku, aku mcm ragu2 nak jwb, lepas tu dia bole tolong aku bg jwapan! Haha. Mmg terbaik sgt cikgu niy. Sampaikan ayah aku naik kereta ape pun cikgu tu tahu. Pelik kan ? And still ingat jugak, waktu last2 after UPSR, tyme tu bebudak darjah 6 niy still lah kena dtg even dah tak study kan. Memasing bwk lah permainan memasing, duduk dlm klas and main sesame. Oh bosan ! haha. Then waktu tu aku tgh main ceper(tutup botol). Tetbe ade budak panggil aku, ckp cikgu Zekeri nak jumpa dekat bengkel. Ah sudah ! Dah kenapa dia nak jumpa aku kan. So aku ajak bestfriend aku, epi teman aku. Rupanya cikgu tu saje panggil sbb nak ajak borak. Adoi ! Dah la tyme tu dia tgh lepak ngn Cikgu Fadhil sekali. Malu tak terkire. Then smpi skg aku still ingt pesan dia 'lps niy belajar rajin2'. And sampai lah sekarang aku berusaha cari cikgu tu punya fb and everything pasal dia. Sbb dengar cter dia dah pinda :( Cikgu, entry niy untuk cikgu. Kalau lah cikgu baca saya nak bgtahu yg saya selalu ingt pesan cikgu. Alhamdulillah skg dah ke peringkat degree. And teringin nak contact cikgu tuk tnya kaba. Sesape yg ade contact no.cikgu tu please gimme orait ? Love you all :*

Tuesday, 11 June 2013

Trauma.

    You alls. Lame nye I tak hupdate blog you alls. Al maklum lah lately niy bz sikit lah. Menjelang musim final niy macam2 perkara plak yg jadi. Hari niy I alls nak cerita sikit pasal ketrauma-an I. 9 JUN 2013. Tarikh yang mencipta byk kenangan. First tarikh niy adalah tarikh buftey my beloved mom. And tarikh niy jugak lah I pergi ke Genting with family. Hajat hati nak sambut buftey my mom lah. Act pegi 7hb ari tu. Tp ape yg i nak cerita kat sini ialah peristiwa yang mmg tak dapat i lupakan. Jadikan cter pagi tu bertolak nak balik ke Johor. I dari genting lah. Abg ipa I yang hantar with my along. Esok nya dah final plak, so nak taknak kena balik. Waktu otw balik tu, I duduk blkg sorang2. Sgt lah feel kt berangan kat tepi tgkap sambil mata sempat menjeling2 abg2 kereta sebelah. Opsss ! Then ntah mcm mana, waktu tgh syiok berangan tu, sekali...... BAMMM ! I rase mcm ade sesuatu yang menghentam kuat kat blkg I, then ntah mcm mana sedar tak sedar I tgh thuyung hayang ke sana ke sini dalam kete tu. Ya Allah ! Rasa mcm nyawa dah melayang tyme tu. Rupanya ada satu kereta, Indian yg bawak langgar kereta abg ipar I. Maybe dia bwak laju sgt I think. Then, tak sempat potong lalu melanggar kereta yg kitorg naik. *ayat skema*. Nauzubillah, waktu tu hanya Tuhan je yg tahu mcm mana perasaan I you alls, bila abg ipar I tak dapat nak control stereng then terus melanggar divider tepi jalan tu, and kereta ktorg bgerak zig zag. Bygkan mcm dalam drama, kereta tu redah ape saja yg ada kat depan. Tp I bsyukur sgt sbb bila I bukak je mata wlaupun tyme tu kepala dah biol sbb tjantuk kuat kat cermin, tp dipanjangkan umur lagi. Kalau lah divider tu takde, mmg dah ke gaung tmpt nya kitorg. Mungkin Tuhan masih beri peluang pd I tuk hidup. And I rase sgt takut smpi nak menangis and peluk mak. Walaupun mak takde tyme tu kat sisi. Kalau lah ajal dtg tyme tu, ntah mcm mana lah family I :'( apepun, peristiwa tu mmg sgt menakutkan dan tak mungkin lupa smpai bila2. Alhamdulillah umurku masih panjang.

Friday, 5 April 2013

A MEMORY CANNOT BE BOUGHT.

    Cominggg back ! Okay today nak story mory sikit about satu program yg pernah aku hadiri. Rasanye niy satu2 nye program yg aku rasa plg best kot. Program ini diberi nama 'Ibnu Nafis'. Actually dah lama dah program yg fakulti aku anjurkan niy berlaku, tapi bila dikenang2 rasa rindu sgt ngn suasana mase kt program ni. Firstly, waktu itu dah heboh among kwn2 aku yg nama kitorg terpilih dalam satu trip ke Muar.


    Waktu niy kitorg semua blur ape benda lah trip niy ? Adakah trip ni mcm PLKN ? or just trip suka2 sort of seminar lah. Yg plg best, satu group aku iaitu'TGies Girls' terpilih tuk pergi. Aku berat gila hati nak pergi. Maklum lah jarang pergi camping. Rasa nak menagis pun ada juga *beria je kan?* Tp nak taknak pergi la juga. So trip yg berlansung selama 3 hari tu aku pergi dgn tak rela ! Dah la kitorg sampai lambat dr waktu yg dijanjikan, lepas tu hujan menggila plak tu. Sesampai je kat sana, harapan semua menjadi punah bila kitorg dibawa ke sebuah villa yg cantik ! Kenapa harapan punah ? Sbb nya memasing pakat bawak baju sukan and kasut sport berbanding baju kurung and tshirt. Tp melihatkan tmpt yg dibawa, mcm takde tmpt nk jalankan aktvti yg agresif ! haha
   1st impression pd villa tu ? Scary ! Mula lah otak aku yg negatif ni pikir yg mungkin boleh terjadi pembunuhan dlm rumah tu *byk tengok citer triller* haha. Niy lah rumah yg aku mksudkan tadi :


   Waktu msuk rumah tu, kitorg yg dah sememang nya batak, bertambah2 lah bataknya bila tengok bilik tersergam indah. Villa tu diberima nama 'Di Impian', ade byk bilik yg sgt besar ! *fuhh tak hilang lg batak aku*. Bygkan satu bilik tu boleh muat dlm 12 org ! so, mcm niy lah keadaannya :



   Haa nampak tak ? haha. okayy so aku continue citer psl ape yg jadi seterusnya. Kitorg semua yg dtg trip tu semua taktahu apa tentetif program tu. So after solat Asar, kitorg kena bkumpul and fasi2 yg ade bg taklimat sikit psl ape sbnrnya trip tu. Then baru kitorg faham sbnrnya trip ni adalah untuk budak2 dekan. Alhamdulillah terpilih :) Selesai taklimat, kitorg diminta balik bilik dan persiapkan diri untk program mlm nya. Jadikan cter after solat Isyak, kitorg pun berkumpul. Yg menariknya, fasi2 kat situ semua lecturer2 kami sndri. Malam pertama (cewahh..lain mcm je) kitorg kat situ, kitorg disuruh duduk dlm baris. Then aktiviti pertama yg mencabar adalah aktiviti merebut gula. Bunyi mcm semudah ABC kan ? Tp sbnrnya sgt lah susah hingga aku hampir2 terbunuh dek kerana terpakse berebut dgn org ! hahaha. Opss, lupa nk ckp. Dlm trip niy hanya ada 2 org je laki iaitu Daniel Lee, and Amirul Hadi. Yg lain2 maybe dah pupus kot. Opss maaf ! hee. Sambung balik : masa rebut gula2 tu aku tengok budak laki rileks je. Yela, tak kan nk rempuh bebudak perempuan kan ? Bebudak laki kena byk mengalah dlm trip ni. hehe. Bg yg tak berjaya dapat gula2 tu, diorg disuruh untuk buat satu performance kat dpn. Dlm hati aku 'fuhh, selamat aku duduk depan ! dpt jugak aku gula2'. Tp kelegaan hati aku tu hanya sementara, bila fasi2 nak bg adil, disuruhnya sape yg dpt gula2 tu kena nyanyi sorang2 kat dpn. Whattttt ??? Like seriously lah ? Rasa nk menagis sambil sorok muka dalam baju waktu tu. Aku yg rasa diri aku ni ratu karok akhirnya merudum semangat bila aku baru nyanyi sebaris lagu 'Berdua Bersatu' tapi digelakkan oleh encik Zubaile :(


   Okayy, sila abaikan muka buruk aku ! Brr -.- then after selesai semua dah nyanyi, kitorg kena buat group berdasarkan kulit gula2 yg kitorg dapat. Nasib baik lah aku satu group dgn Faez. Yg lain2 semua dah berpecah. So, dalam group aku terdiri dr aku, Faez, Sara, kak Mira, kak Ruby, Mira and Hadi. Atas idea ketua kitorg opcoz si Hadi, and atas persetujuan ramai, group ini diberi nama 'Galatics' and slogan kami adalah 'No getiks2'. Lebih kurang cmtu lah. Aku pun dah lupa. Haha. 


   So, yg tengah tu adalah mentor kitorang, Puan Hidayah. hewhew. Untuk hari kedua, aktivti first kitorg adalah duduk dlm group dan bincang psl pencapaian kita and msalah kita. Then aktiviti seterusnya kitorg kena duduk dlm bualatan lps tu cari pasangan batu tanpa berinteraksi dgn group lain. Mmg sgt lawak permainan niy ! Then raidah pulak, aktiviti makan durian ! haha. Blah malam plak, adalah aktivti yg plg spoilkan aku, iaitu aktiviti nagis. Cerita psal ibu bapa kita, tulis surat untuk ibu bapa kita and baca kuat2 apa yg kita tulis. Sensitif betul bila sebut sal ibu bapa ni. hihi. Hari ketiga or hari terakhir plak ada LDK yg ke-4, diikuti dgn ceramah dari encik Malik, dan Encik Bahar iaitu owner of the Villa. Seriously sgt tabik pd cara beliau merealisasikan matlamat beliau ! Dan seterusnya adalah acara penyampaian hadiah dan bergambar. Yg paling best sekali adalah, group kitorg berjaya dpt tmpt pertama dlm keseluruhan acara, winkkkk *lompat2*. haha. After makan, masing2 ketiduran dlm bas dek kerana penatnya. Apepun, aktiviti niy mmg superb best ! bukan je sbb kitorg dpt ilmu yg manfaat, tp kitorg juga dpt satu memori yg paling best. Hrp2 masa akan datang, berpeluang lagi untuk pergi. Sekian.


Thursday, 7 February 2013

Perwira DiHatiku..

    Oh my ! Seriously I miss kenangan2 dekat perwira. Arghh ! Masa kenapa lah kau cepat sgt berlalu ? Bkn lah aku nak kata kwn2 kat ruma sewa aku tak best. In fact, diorang sgt lah sekepala. Kwn2 aku si ziha, yard, paez and sume2 lah satu rumah mmg ngam abes lah. Kdg2 tu kalo g mana2 sorg taknk p abes sume takde feel nk p. Nmpak tak btape close nye tu ? *korang mohon terharu* But apa yg buat aku rindu kolej tersebut ialah persekitaran dia. Kalau kat kolej dulu, kau boleh pegi turun naik mana2 tingkat yg kau nak tuk melawat kwn2 kau. SKg ? Ruma sewa aku plg koman pun g tgkat dua bilik sndri. Eh ? And kalau kat kolej dlu, pemandangan luas sikit. Lg pulak kalau bilik kau ngadap blok laki mcm aku, mmg tiap2 malam main tinjau2. Opss kantoi ! Haha. But, what I want to note here is, aku rindu sgt2 roomate2 tsyg aku. Lg2 mase sem 2 . Waktu sem 1 pun seronok, cume dsbbkan ade manusia yg tak best, so terus jd tak best. Kalau kat perwira, satu ruma tu mcm satu family. Even pd dasarnya aku just lebih rapat ngn dak bilik aku je. hewhew *okayy amek napas japp*
   Rindu nya pd kak shida, ain and kak ya, oh tidak lupa akk tea (akk bilik sebelah yg sgt kuat bebel). kikiki. Aku suka panggil dia mak tiri, sbb kalo dia masuk je bilik aku, keje dia tak lain dr pot pet pot pet *mampus aku kalo dia baca*. Tapi akk niy best, sbb dia kalau baik, baik sgt. Dia selalu buatkan air untuk aku, then story2 mcm2 lah. Syg kak teha ! Ain plak, since sem 1 aku roomate ngn dia, so takbole bpisah dah melekat abes. hehe. Selalu gak gado tp aku akan pujuk dia dgn belikan ape2 smbil tulis surat 'I'm sory ain'. hehe. Sweet kan aku ? Kak shida, akk yg plg aku syg ! Akk niy pun mase sem 1 jadi housemate aku, tp sem 2 dia jd roomate plak. Mmg sekepala habis, wlaupun umur jauh juga dr aku, tp pngai tak kurang same. kehkeh. Kak ya plak, mule2 tgok cm sombg2 tapi dah kenal, hamekk ! boleh tahan gila2 gak. hihi. Keje kitorg, tiap2 malam akn bercerita smpi bosan. Lepas tu kalau dah bosan sgt, bukak lagu smbil buat tarian ala2 nak mintak penampa. HAHA. Sgt best ! Kitorg selalu mkn same2, kua same2 tu jarang lah sbb memasing bz ngalahkn pdane mntri. so biase bmanja2 kat dlm bilik jla. aiceyh ! Masih segar diingatan (cewahh..ayat aku nyampah abes bila baca), waktu last day kitorg di perwira, minggu exam waktu tu. Ntah mcm mana, black out plak dah satu kolej. Mmg haruk gila budak2 laki niy. memasing lawan suara anta blok. Tu yg bestnya perwira, meriah. Kolej lain ade ? haha. Then waktu tu aku plak tgh dilanda kesedihan. Puihh ! knonnya tak selera lah nak makan. But, bila dah gelap cmtu mula lah rase lapar tahap cipan. Ngengade kan ? So kak shida td dgn baik hatinye sanggup share mknan dia. Terharu sgt :'( Kitorg berempat makan sesame dlm gelap hanya bertemankan lampu handphone. Bunyi mcm Bersamamu kan ? tp rase cm close gile2. Haihh serious rindu nye kat perwira. Kat perwira juga lah aku mula kenal si tirah. Smpi skg kitorg sgt rapat andd siap satu ruma lg tau,tak bole bpisah gak hikhik. and situ juga mulenye ptemuan aku dgn....Eh ? Lari topik. haha. Kbai.