Total Pageviews

Friday, 5 April 2013

A MEMORY CANNOT BE BOUGHT.

    Cominggg back ! Okay today nak story mory sikit about satu program yg pernah aku hadiri. Rasanye niy satu2 nye program yg aku rasa plg best kot. Program ini diberi nama 'Ibnu Nafis'. Actually dah lama dah program yg fakulti aku anjurkan niy berlaku, tapi bila dikenang2 rasa rindu sgt ngn suasana mase kt program ni. Firstly, waktu itu dah heboh among kwn2 aku yg nama kitorg terpilih dalam satu trip ke Muar.


    Waktu niy kitorg semua blur ape benda lah trip niy ? Adakah trip ni mcm PLKN ? or just trip suka2 sort of seminar lah. Yg plg best, satu group aku iaitu'TGies Girls' terpilih tuk pergi. Aku berat gila hati nak pergi. Maklum lah jarang pergi camping. Rasa nak menagis pun ada juga *beria je kan?* Tp nak taknak pergi la juga. So trip yg berlansung selama 3 hari tu aku pergi dgn tak rela ! Dah la kitorg sampai lambat dr waktu yg dijanjikan, lepas tu hujan menggila plak tu. Sesampai je kat sana, harapan semua menjadi punah bila kitorg dibawa ke sebuah villa yg cantik ! Kenapa harapan punah ? Sbb nya memasing pakat bawak baju sukan and kasut sport berbanding baju kurung and tshirt. Tp melihatkan tmpt yg dibawa, mcm takde tmpt nk jalankan aktvti yg agresif ! haha
   1st impression pd villa tu ? Scary ! Mula lah otak aku yg negatif ni pikir yg mungkin boleh terjadi pembunuhan dlm rumah tu *byk tengok citer triller* haha. Niy lah rumah yg aku mksudkan tadi :


   Waktu msuk rumah tu, kitorg yg dah sememang nya batak, bertambah2 lah bataknya bila tengok bilik tersergam indah. Villa tu diberima nama 'Di Impian', ade byk bilik yg sgt besar ! *fuhh tak hilang lg batak aku*. Bygkan satu bilik tu boleh muat dlm 12 org ! so, mcm niy lah keadaannya :



   Haa nampak tak ? haha. okayy so aku continue citer psl ape yg jadi seterusnya. Kitorg semua yg dtg trip tu semua taktahu apa tentetif program tu. So after solat Asar, kitorg kena bkumpul and fasi2 yg ade bg taklimat sikit psl ape sbnrnya trip tu. Then baru kitorg faham sbnrnya trip ni adalah untuk budak2 dekan. Alhamdulillah terpilih :) Selesai taklimat, kitorg diminta balik bilik dan persiapkan diri untk program mlm nya. Jadikan cter after solat Isyak, kitorg pun berkumpul. Yg menariknya, fasi2 kat situ semua lecturer2 kami sndri. Malam pertama (cewahh..lain mcm je) kitorg kat situ, kitorg disuruh duduk dlm baris. Then aktiviti pertama yg mencabar adalah aktiviti merebut gula. Bunyi mcm semudah ABC kan ? Tp sbnrnya sgt lah susah hingga aku hampir2 terbunuh dek kerana terpakse berebut dgn org ! hahaha. Opss, lupa nk ckp. Dlm trip niy hanya ada 2 org je laki iaitu Daniel Lee, and Amirul Hadi. Yg lain2 maybe dah pupus kot. Opss maaf ! hee. Sambung balik : masa rebut gula2 tu aku tengok budak laki rileks je. Yela, tak kan nk rempuh bebudak perempuan kan ? Bebudak laki kena byk mengalah dlm trip ni. hehe. Bg yg tak berjaya dapat gula2 tu, diorg disuruh untuk buat satu performance kat dpn. Dlm hati aku 'fuhh, selamat aku duduk depan ! dpt jugak aku gula2'. Tp kelegaan hati aku tu hanya sementara, bila fasi2 nak bg adil, disuruhnya sape yg dpt gula2 tu kena nyanyi sorang2 kat dpn. Whattttt ??? Like seriously lah ? Rasa nk menagis sambil sorok muka dalam baju waktu tu. Aku yg rasa diri aku ni ratu karok akhirnya merudum semangat bila aku baru nyanyi sebaris lagu 'Berdua Bersatu' tapi digelakkan oleh encik Zubaile :(


   Okayy, sila abaikan muka buruk aku ! Brr -.- then after selesai semua dah nyanyi, kitorg kena buat group berdasarkan kulit gula2 yg kitorg dapat. Nasib baik lah aku satu group dgn Faez. Yg lain2 semua dah berpecah. So, dalam group aku terdiri dr aku, Faez, Sara, kak Mira, kak Ruby, Mira and Hadi. Atas idea ketua kitorg opcoz si Hadi, and atas persetujuan ramai, group ini diberi nama 'Galatics' and slogan kami adalah 'No getiks2'. Lebih kurang cmtu lah. Aku pun dah lupa. Haha. 


   So, yg tengah tu adalah mentor kitorang, Puan Hidayah. hewhew. Untuk hari kedua, aktivti first kitorg adalah duduk dlm group dan bincang psl pencapaian kita and msalah kita. Then aktiviti seterusnya kitorg kena duduk dlm bualatan lps tu cari pasangan batu tanpa berinteraksi dgn group lain. Mmg sgt lawak permainan niy ! Then raidah pulak, aktiviti makan durian ! haha. Blah malam plak, adalah aktivti yg plg spoilkan aku, iaitu aktiviti nagis. Cerita psal ibu bapa kita, tulis surat untuk ibu bapa kita and baca kuat2 apa yg kita tulis. Sensitif betul bila sebut sal ibu bapa ni. hihi. Hari ketiga or hari terakhir plak ada LDK yg ke-4, diikuti dgn ceramah dari encik Malik, dan Encik Bahar iaitu owner of the Villa. Seriously sgt tabik pd cara beliau merealisasikan matlamat beliau ! Dan seterusnya adalah acara penyampaian hadiah dan bergambar. Yg paling best sekali adalah, group kitorg berjaya dpt tmpt pertama dlm keseluruhan acara, winkkkk *lompat2*. haha. After makan, masing2 ketiduran dlm bas dek kerana penatnya. Apepun, aktiviti niy mmg superb best ! bukan je sbb kitorg dpt ilmu yg manfaat, tp kitorg juga dpt satu memori yg paling best. Hrp2 masa akan datang, berpeluang lagi untuk pergi. Sekian.


No comments:

Post a Comment